Perzsa cica szemének ápolása

2014.11.28 15:34

Szemápolási-tapasztalataim...

Sok perzsa cicás tulajdonos „küzd" egy szemjelenséggel. Mégpedig arról van szó, hogy a perzsacicák esetében sokszor probléma az, hogy a nyomott és rövidebb orr miatt könnyezik a cicák szeme. Ilyenkor rövidebb a könycsatorna, illetve megtörik a csatorna, a perzsák jellegzetes orrstopja miatt.

Kicsi korban általában intenzívebb a könnyezés. Nagyon sok cicus, ahogy növekszik a fejecskéje, és az orra, ki is növi, ha nem is teljesen, de javarészt! Ezért nem szabad elkeseredni, ha a kiscicánk szeme "folyik". Valószínűleg egy éves kora körülre kinövi! A nagyobb orru perzsák jobban kinövik, a túl turcsi orrúak, extrém megjelenésűek, viszont nagy valószínűséggel nem növik ki teljesen, de kezelhetőbb mértékű lesz a könnyezés.

Ez nem betegség (nem tévesztendő össze a nyilvánvaló gyulladásokkal) !!!!

Viszont, ha azt szeretnénk, hogy a cicánk szeme egészséges maradjon, ápolt legyen, napi szinten ápolni kell.

Különösen a világos szőrű cicáknál jelent ez nagyobb erőfeszítést, mert a lecsorgó könny megfesti a szép fehér, vagy ezüst, vagy egyéb színű bundácskát a szemek alatt.

Először Idris cicám szemeinél találkoztam a jelenséggel, és hát be kell, valljam az elmúlt másfél évben még mindig nem találtam meg az ideális megoldást, de találtam elfogadható trükköket.

 *Mi lenne az ideális?*

  • Működjön! Tisztítsa le a könnyfoltokat maradéktalanul!
  • Ne legyen teletömve káros kemikáliával, tehát a cica szemére, egészségére nézve ne legyen semmilyen mellékhatása a tisztító hatás mellett!
  • Eltartható legyen ( nem romlik meg felbontás után pár héttel)
  • Magyarországon elérhető legyen
  • Megfizethető árban legyen, magyar pénztárcákhoz mérve is. És sima kedvencként tartott cicák számára is, elérhető áru legyen

 

Fontos probléma ez, mert esztétikailag sem mindegy hogy barnafoltos a kis arcocska vagy sem. Kiállításon meg egyenesen elvárás hogy könnyfolt ne legyen a cicák szemén. Ápolatlanság benyomását kelti, holott lehet, hogy a gazdi minden tőle tehetőt megtett érte.

Nézzük az egyes fórumokon, egyéb helyeken, miket javasolnak:

Ami biztos, hogy kell: naponta letisztítani akár többször is a lecsorgó könnyet, valamint lehetőleg szárazon tartani a nap folyamán a szemkörnyékét, hogy ne színeződjön el még jobban a szőr. Erre vannak különböző megoldások, folyadékék púderek.

Továbbá főleg kutyás fórumokon, elterjedt nézet, ha a cica-kutya csupa termsézetes összetevős szuperprémium tápot eszik, akkor a könny víztiszta, és nem lesz színes. Előseghető a viztisztaság elérése belsőleg szedhető táplálék kiegészítőkkel.

Angel's Eyes táplálék kiegészítő porok ( több íz)

Az Angel's Eye termékek itthon elérhetők irreálisan magas áron töredékéért e-bayen elérhetők. Én kipróbáltam sajnos nekem nem vált be. Kutyás ismerősöknél viszont igen! Egy próbát megér!

 

Első benyomásra tengernyi szemápoló termék elérhető.

Az alábbiakban leírom, miről olvastam, mit próbáltam és hogyan vált be, honnan szerezhető be. Hátha segít egy két sorstársnak:)

Pirossal kiemeltem a lustábbak kedvéért mi vált be nekem, mert elég hosszú a lista:)

Nézzük, mégis mi a helyzet:

1.1*Szemtisztító folyadékok*

Fiziólógiás só oldat

Próbáltam és egyik legjobb, a lent felsoroltak közül. Előnyei: ez álla  legközelebb atermészethez, a könny szerkezetéshez is. Vagyis nem ártalmas. patikában fillérekéert beszerezhető. Egész jól leszedi a barnás elszineződést is, és biztosan nem irritál.  Nekem jobban tetszik mint a később említett és elterjedt bórviz. Ajánlom.

Bórvíz

Letörlés mindennap, vagy akár naponta többször, a legtöbb helyen ezt javasolják mindennapos ápolásra.

Én is leggyakrabban ezt alkalmazom, de be kell ismerni: a bórvíz nem tünteti el a kialakult könnyfoltot. Ami pozitív benne, hogy olcsó nagyon és hogy fertőtleníti a szemkörnyékét. Ez fontos hisz az elméletek szerint a szőr azért színeződik el, mert a nedvesség miatt egyes baktériumok elszaporodnak és elszínezik a szőrt.

A későb ajánlott puderek közül az egyikkel kombinálva egész jól használható.

Ottt ahol nem ömlik a cica könnye jól használható és sötétebb szőrű cicákon is kiváló.

Hátránya, hogy állítólag nagyon szárítja a szemet, és a barnás színt azért nem szedi le.

Mindennapos ápolásra ajánlható azért, de van sokkal jobb is, amivel a már elszineződötszőr is kivilágosítható, és nem szárítja a szemeket.

Mivel 2020-ban betiltották a gyógyszertári készítményekben a használatát az EU ban már nem is könnyen elérhető vagy csak nagyon kis mennyiségben és már dtágán. 

Ezüstkollid oldat

Sokkal drágább, mint a bórvíz, nálam nem szedi le jobban és nem is előzi meg a barnás elszíneződést. De legalább ez is fertőtlenít, természetes módon. Sokan viszont arról számolnak be, hogy számukra tökéletes megoldásnak bizonyult. Egy próbát megér. Sötét szőrű cicákon ez is kiválóan működik az biztos. Szóval részben ajánlott.

 

Biogance szemlemosó

Semmivel sem ér többet, mint a sima víz, max illatosabb, és sokkal drágább

 

Kela szemtisztító zselé:

Nekem a zselék nem jöttek be, nem tudom letörölni annyira, hogy ne maradjon ragacsos a szeme alatt szőr, és a folteltávolító hatása sem meggyőző. Viszont jó drága az előzőekhez képest és mennyiséghez képest. Azért némileg szed le a frissebb foltokból ez igaz. De hosszabb használat után sem tűnteti el! Nem ajánlom!

 

Bobbi szemápoló

Kb. mint a sima víz felesleges megvenni. A legtöbb áruházban tele vele a polc, nem is értem ki veszi és minek. Bár lehet, másnál bevált ezt nem tudom.

 

Beaphar szemtisztító

Eleinte úgy tűnt beválik, de sajnos csalódtam ez sem tisztítja le a foltokat, és nem is előzi meg. Pici üvegben jó drágán, nem javaslom. nagyon enyhe könnyezés esetén talán lehet jó.

 

Petissimo szemkörnyék tisztító zselé

A zselé nem jött be, tisztító hatása kb. a 0-val egyenlő. Ehhez képest ez is drága felesleges vele próbálkozni

 

Oropharma/Versele-Laga szemápoló lotion 

Az itthon elérhető szemápolók közül ez vizsgázott a legjobban ( na nem ötösre). Sokat leszed a friss elszíneződésből, de napi hosszú távú használat után sem tünteti el a foltokat teljesen, de határozottan halványít. ( Itthonról a zooplus honlapról érhető el, de valójában Németországból szállítják) Más forgalmazóról nem tudok. Előnye, hogy viszonylag sok van a dobozában, tehát sokáig elég napi használat mellett is, és kicsit többet tud a bórvíznél. Hátránya viszont, hogy picit a szőr ezután is ragacsos marad, ha csak áttörlöm, és nem mosom le plusz vízzel utána. ( Cicák ezt a műveletet nem szeretik nálam, tehát fontos lenne a gyorsaság, és minél kevesebb lépés... na hát ezt nem tudja). 

Ugyanakkor, jobb híjján ajánlom, mert beszerezhető és korrekt ára van.  És működik is jobban, mint bármely itthon kapható cucc. Kevésbé könnyező cicáknál akár jó is lehet.

 

Eye Envy lotion

Na ez az amit, ajánlok, mert működik!  De sajnos aranyárban mérik! És Itthon nem kapható.

Egyszerűen szuper!

Már 1-2 használat után jelentős a javulás szépen leszedi az elszíneződést. Kis púderrel kombinálva szuper eredmény érhető el.

Előnye: Végre egy ápoló, ami működik is. Csak természetes anyagok vannak benne, tartósítószer mentes.

Hátránya:

itthon nem szerezhető be, Európában pár országban van forgalmazója csak, és eleve aranyárban kapható. Európai postaköltség még 2x rádob az árára.

Továbbá: felbontás után hűtőben tárolandó és max. 2 hónapig őrzi meg a szavatosságát.

 

Diamond Eye Johnson:

Ez is működik nálunk kiválóan. Kicsit erős az illata ( nekem inkább szaga), de kiválóan leszedte a barnás foltokat is. Napi szinten használva szuper! Angliában forgalmazzák, máshol nem nagyon láttam. Ebayen rendeltem. Az ára, ha nem lenne szállítási költsége megfizethető is lenne! Remélem egyszer bejön magyar forgalmazók által is, mert így kicsit drága és körlményes megrendelni. De fogom használni mert olcsóbb jóval az Eye envynél.

Kontaktlencse tisztító és tároló folyadék egyben (mindegy milyen márka)

Mostanában ezt haszálom mindennapra. Nagyon bevált! Le is oldja a barnás elszineződést hosszabb távon, szemre nem káros, fertőtlenít.

Valószínúleg ennél maradok a napi ápolásnál. Bórvizet azért tartok továbbra is.

Fontos, hogy olyan legyen ami nem igényel dörzsölést kontaklencse tisztításánál sem! ( No rub felirat)

Ára egy kb fél liter folyadákot tartalmazó tárolónak 2000 Ft körül van, de hóhónapok óta használom és még sok van benne!

És végre! Nincsen szaga!

Ezt használom:

 

No more tears stains (Show tech)

Sokáig tartott mire kipróbálhattam: Az összetevők alapján sima bórviz ez is. Annyit t is tud, viszont itthon nem kapható

Tervezek még sok félét kipróbálni, de lassan megy a folyamat, és nehéz elhagyni, ha valami beválik. 

Pinkpawpal szemkörnyék tisztító

Klassz bár ennek is a fő összetevőja a bórvíz, de több annál. Szépen világosít, tisztít. Hátránya, hogy Ázsiából és Amerikából rendelhető csillagászati áron, esetleg kiállításon beszerezhető néha, de így is kb 150 ml 20 euro jutányosan. Nem éri meg. Olcsóbban ha lehetne és lenne itthoni forgalmazó meggondolnám. Egy cicához okés lehet. Szóval ajánlom is meg nem is.

Viroxi Szemkörnyék tisztító cicáknak

Kiállításon vettem, magyar termék és elég jónak itáltem az első üveget elhasználtuk. Továbbra is tesztelem, megtaláltam a helyet ahol meg lehet rendelni. Az ára lehetne olcsóbb mert nem sok van benne, de az itthon kapható és direkt cicáknak készült termékek közül a legjobb, eddig. 

További tesztelés alatt, de azt hiszem az ajánlott pecsétet megkaphatja már most!

 

1.2*Porok, Púderek*

A második lépés a szemtisztítás után, az hogy a megszáradt szőrt szárazon is tartsuk, hisz a nedves szőr a baktériumok melegágya lehet, ami tovább ront a szőrzet elszinteződésén.

Itthon egy állatfelszereléssel foglalkozó üzlet vagy (webshop  sem)NEM árul erre a célra kitalált semmilyen „grooming" púdert vagy hintőport!!!! Egy se!!!!  legalábbis netes keresés alapján, nem találtam mégL

Szóval nagyon nem volt mit próbálnom.

Internetes „kutatásaim" során több szóba jöhető puderról olvastam. Ezek közül kettőt próbáltam most van megrendelés alatt a harmadik. A kipróbált mindkét por szuper egyébként, de mondanom sem kell, hogy európai áron (érts magyar pénztárcának eszméletlen drága), és plusz kb. még egyszer ennyi szállítási költséggel. ( Tipp: e-bayen néha beszerezhető, legalább szállítási költség nélkül.....de így is nagyon borsos)

Lássuk azért a palettát:

Babahintőporok

Amikor rákeni az ember a cicára, jónak tűnik, fednek is, de pillanatok alatt ragacsos lesz tőle a szőr a szem alatt, ahogy ráfolyik a könny. Jól bepállik alatta a szőr a bőr, aminek az lesz a következménye, hogy ki is hullik a szemzugokban a szőr. Illatosak is, és az én cicám nem szeretik, ha illatosat kenek rájuk. Plusz, mivel nem épp erre a célra vannak forgalomban, irritálhatják a szemet, és nehéz úgy bekenni vele a cicát, hogy ne kerüljön a szemébe. Nem ajánlom!!!

Eye Envy puder:

Ajánlom, mert, működik! Tulajdonképpen ez a favorite, ami bevált!

Imádom, nagyon bevált, szépen fed, és valóban pár használat után kifehéríti a szőrt, pedig nem fehérítő, tehát nem fehér cicáknál is használható. Az árán és beszerezhetőségén kívül, csak jókat tudok mondani róla. Én ezt használom jelenleg, de azért ez sem 100% és csak a lotionnal vagy a kontaklencse tisztító folyadékkal együtt szuper igazán. De így 100% eredmény e van! Lotionról lásd korábban.

Ami még jó benne, hogy "színes" nem csak fehér cicáknál használható! És nem látszik hogy a cica szeme púderezve van! Ez nagyon fontos, hiszen nem elsősorbana fedés, hanem a szárazon tartás, és a szép esztétikum a feladata.

Amatőr videók tömkelege van a neten íme egy, a hogyan használjuk kérdésre válaszolva: 

https://www.youtube.com/watch?v=WyDQjdP0olk

https://www.youtube.com/watch?v=Y1_eUoZNHK4

https://www.youtube.com/watch?v=u9J_oZh3MkU

 

STARFIRE'S

Eredetileg kutyáknak készült könnyfolt eltávolító por, hasonlóan az előzőekben leírt Eye Envyhez nagyon bevált, itthon is kapható, hasonló árban, sokkal több van benne, egy cicának évekre elegendő lehet. Ajánlom, nekünk bevált ez is. Előnye, hogy itthon is könnyen elérhető.

pl.: https://www.facebook.com/starfireshungary/posts/186672669552803/

Coatmegic Diamond dust grooming powder:

Egy kedves kiállítótársam jóvoltából kaptam mintát. (Viszont nem használtam hosszú távon, csak próbából párszor), de kicsit vaskosabb maszkosabb lesz a szőr tőle, ha már rácsorog újabb könny adag. Kiállításhoz, fotózáshoz, használható, de nem jobb mint az előző.

Van egy bibi vele: jelenleg Európában weben elérhető helyen nem lehet kapni a fehér változatot! Előnye még hogy 100g  termék kerül kb annyiba mint 25 g az Eye Envyből, tehát olcsóbb a másiknál ( bár így is drága), de lehetne jó megoldás. 

 

Pandecats grooming powder:

Ez a puder a sok jó véleményt olvasva kissé csalódás nekem. Az állaga.,színe ok, egészen addig míg fel nem viszem a a szemkörnyékre. Sajnos nekem az a tapasztalatom, hogy összeregad a szőr alatta, és nehezen törölhető le. Nálam pár órával a puderezést követően egyértelműen látszik a cica szemén, hogy púderezve van, ami negativ számomra. Árban a legdrágább, csak külföldön csak egy helyről szerezhető be, nem éri meg! Fed, de nem világosít!

NEM ajánlom!

 

Baldecchi Absorbing Powder:

Ezt is ajánlom a következők miatt:

Szépen fed, bepúderezve a szemkörnyéket nem válik feltűnővé, hogy sminkelve az állat. További könnyeket felszívja, és világosít is. Használható.

Ára korrekt elviselhető: 100 g púder kb 3000 Ft nak megfelelő árban van. Mivel 100g nagyon sokáig elég, ezért az ár érték hatékonyság arányban talán ez a legjobb!

Hátránya: ez is csak külföldön szerezhető be, vagy FIFE kiállításokon évente 1 vagy 2x Magyarországon.

 

Anna Designer Pet Grooming Face Powder

Még nem próbáltam, de erről is olvastam jókat.... egyszer sort kerítek rá..... szintén aranyárban van sajnos, de egyszer csak rászánom magam. Szintén nem szerezhető be persze Magyarországon, de európai viszonylatban is alig.

 

Breeder Care professional Eye grooming powder:

Bár sok külföldi tenyésztő dicséri, nekem nem jött be egy sima hintőpor kb. Körülményes beszerezni kintről és drága nagyon. Nem ajánlom. 

 

Chilli tear Stain Remover eye groom powder

Erről a termékről is nagyon sok szuper videót láttam. Európában egyáltalán nem kapható, egyik ázsiai tenyésztő készíti, forgalmazza.... egy kisebb tégely itt is 10 ezer Ft körüli összegbe kerül. Tekintve, hogy más leírást nem találtam róla, más tenyésztőknél sem láttam használatban, hiába izgatja a fantáziám, azt hiszem, egyelőre nem próbálom ki. Kevés visszajelzést láttam róla, kicsit drága ahhoz hogy játsszak vele.

 

 

Továbbra is keresem a megoldást, arra hogy hatékony, olcsó és itthon beszerezhető termékekkel oldjam meg cicáim szemápolását, de itthon sajnos semmi professzionális terméket nem lehet kapni, ami jó. Külföldön is kevés helyen, és ami tényleg jó vagy működik, az megfizethetetlennek tűnik egy átlag magyar macskatartónak. Holott úgy gondolom nem csak a kiállításokon, de a hétköznapokon is, akár kedvencként tartott cicáknak is szükségük van ezekre a termékekre, hisz egy ápolt cica esztétikai élémény is egyben!

USA-ban, Kanadában szélesebb a paletta jóval, de a távolság miatt a legtöbb termék szinte elérhetetlennek tűnik.

Tenyésztőként kénytelen vagyok rá áldozni, de igen bosszantó, hogy ilyen nehezen hozzáférhetőek és drágák a termékek. Nem beszélve arról, hogy gazdiknak nehezen tudok bármi elérhetőt ajánlani.

Remélem, hogy  előbb utóbb, azért itthon is lesz piaca ezen temékeknek, és akkor talán lesz forgalmazó is, illetve megfizethető áruak lesznek.