Pár szó egy cicás háztartás felszereléséről

2017.11.08 16:33

Felszerelés:

Ha cica érkezik a lakásba, akkor érdemes cicabaráttá alakítani a lakásunkat. Mindehhez nem árt, ha tisztában vagyunk a cicák igényeivel, de az sem baj, ha továbbra is otthon érezzük magunkat, és nem mi akarunk vendégként érezni magunkat a saját lakásunkbanJ

Jackson Galaxí szavaival élve induljon, az elcicásítsa a lakásnak J. Ennek érdemes már a cica érkezése előtt egyes lépéseit megtenni, azt követően pedig a cicust megfigyelve közösen alakítani a lakást.

Mire lesz szükség?

Különböző funkciójú terekre, ahol az alábbi dolgokat elkülönítve tudja gyakorolni a cicus:

·         étkezési hely, itatóval (itató lehet több helyen is, több cica esetén etető hely is)

·         WC a cicának: legyen messze az etető helytől, és lehetőleg csendesebb sötétebb ugyanakkor jó kilátást biztosító helyen.

·         Pihenő helyek: kaparófán, eldugottabb csendesebb helyen puha fekhely, vagy dobozka. lehetőleg több helyen is alakítsuk, ki, aztán a cica majd választ. ne sértődjünk meg, ha nem az általunk kijelölt helyet választja! FONTOS: a cicák imádják a függőleges teret, vagyis imádnak magasan lenni. Alakítsunk ki függőlegesen is megközelíthető tereket! nem fogunk csalódni! falra szerelhető polcok, de könnyű megközelítéssel, vagy akár magasabb bújóval is rendelkező kaparófák. Legyen egy csendes hely ahova el tud vonulni, ha úgy akarja. Ez lehet egybe fog esni a cicabútorral lehet nem engedjük hogy kiválassza magának. érdemes több puha takaró félét beszerezni, ami megkönnyíti hogy tisztán is tartsuk a fekhelyeket, és általában szeretik a cicák. persze számos szuper fekhelyet is vásárolhatunk nekik, de ne sértődjünk meg ha másra esik a választásaJ

 

Étkezéshez felszerelés:

Kerámia, fém vagy műanyag tálak elérhetők. A perzsák szélesebb feje és laposabb orra miatt javaslom, a közepes vagy nagyobb átmérőjű tálakat, és a kerámia edényeket részesítem előnyben. Nem allergizál, mosogatógépben elmosható és esztétikus is nem mellesleg.

Itató tál: lehet akár ugyanaz a típus, mint az etető edény, bár itt meg jobb ha szűkebb a nyílása, mert hajlamosak a mellényüket is beáztatni iváskor. Legyen több is belőle lehetőleg, a lakás több pontján elhelyezve. Itatókút beszerzését is ajánlom, mert ivásra ösztönöz, frissen tartja a vizet. Fontos a kiválasztásnál, hogy könnyen szétszedhető és tisztán tartható legyen!

Léteznek állványos etető és itató tálak is, nálunk ilyen is van és szeretik a cicák, hogy nem kell annyira lehajolni J

Cica WC:

Nálunk van fedeles és fedél nélküli WC is, bár az ajtót leszereltem róluk, mert egyik cicám nem szerette, de a többiek szépen használták azt is, nem nagy mutatvány megtanítani. Alapvetően a fedeles wc használatát javaslom, mert esztétikusabb egy lakásban, mint a fedetlen és az alom darabkák is jobban megmaradnak benneJ. Érdemes, rögtön egy nagyobb a várható felnőtt cicamérethez igazított alom tálat vásárolnunk.

Alom: tenyészetünkben a kristályos almot használunk, de tapasztalatom szerint a kiscicák könnyedén átállnak az egyéb anyagból készült almok használatára, bár itt is érdemes fokozatosan áttérni, ha a gazdi úgy ítéli meg, számukra más a megfelelőbb.  Itt is fontos a jó minőség, ha nem kristályos almot választunk, a jól csomósodó közepes es szemcséjű almot ajánlom márka függetlenül ( nem használunk ilyet).  Itt is ki kell kísérletezni melyik, felel meg mindkét félnek.

Kilépő szőnyeg a wc elé: hasznos dolognak tartom, mert nem találkoztam még olyan alommal, amelynek kisebb nagyobb darabkáit ne hordaná ki a cica, de egy ilyen kilépő szőnyeggel, (mellesleg filléres beruházás majdnem) megelőzhető az, hogy a lakás minden pontján alomdarabkákkal találkozzunk J.

Hordozó:

A hordozó egyértelműen alapfelszerelés. Válasszunk a majdani felnőtt kori mérethez illő stabil hordozót. Érdemes elől tartani ( pihenő helynek kialakítani), így a cica szeretni fogja és biztonságban érzi magát benne, akkor is ha utazunk vele. (Pl orvoshoz oltásra, vagy nyaralni stb.) Szóval ne csak akkor vegyük elő, amikor megyünk is valahova, mert összeköti a stresszes helyzettel a hordozót a cica, és akkor nehéz lesz belepréselnünkJ

Polc/Kaparó/ cicabútor:

Tapasztalatom szerint a cicák imádják a nekik szánt bútorokat, kaparókat, pihenő polcokat. Nagyon szeretik a magasabban fekvő helyeket, ahonnan királyként vagy királynőként szemlélhetik a terepet a nap nagy részében vagy akár aludhatnak is. Ezért cica bútorválasztásnál, a minimum közepes magasságú cicabútort (160 cm- től felfelé) ajánlom, persze minél magasabb annál jobb, de ügyeljünk rá, hogy biztonságos alapja legyen, kellően stabil is egyben.  A kaparó bútortok esetében fontosak az oszlopok vastagsága is 9-10 cm nél vékonyabb oszlopút ne válasszunk. Ez stabilabb is, és tapasztalatom szerint jobban vonzza kaparni őket. Ellenkező esetben a cica esetleg a sima bútort fogja kaparni. (A kaparás természetes és ösztönös, leszoktatni nem lehet őket róla, de megtanítható, hogy mit lehet kaparni és mit nem). Nálunk kicsi koruktól kezdve ismerik és használják is a kaparófákat a cicák. Kaparófa választásakor, ha a pénztárcánk engedi érdemes olyat választani ahol a fekvő felületek huzatai levehetők, kimoshatók, és könnyen tisztántarthatók, a polcok esetleg lemoshatók.

Egy kis biztonság:

Ha cicánk van kicsit olyan, mint a kisgyerekünk is lenne egyben. Ami számunkra természetes, hogy esetleg veszélyes, az számukra nem egyértelmű. A teljesség igénye nélkül a következőkre figyelni kell:

Ablakok biztonságossá tétele: macskaháló, és rács, ha normálisan akarunk a jövőben szellőztetni, akkor elengedhetetlen.

Bukó ablakoknál, a bukó réshez kapható rács. Nagyon fontos, mert fulladásveszélye van, ha a cica megpróbál kikukucskálni, vagy megeredni mondjuk egy bogár után a bukó résen!!!

Amennyiben szeretnék, ha levegőzne a cica, könnyen hámhoz szoktathatók, de sose engedjük ki őket az „á sosem szokott elfutni, elmenni „felkiáltással szabadon! Sajnos előbb utóbb meg fog történni.

Jó megoldás az erkéllyel, terasszal rendelkező lakásokban, házakban a macskaháló, vagy akár kifutó építése. Így a levegőztetés is megoldott J. Figyelem: erkély is nagyon veszélyes a cicának (akkor, ha „talpra esik”, meg ha „nem olyan hülye, hogy leesssen/ leugorjon!”), ha ki akarjuk engedni, szereljünk fel cicahálót!

Növények: amennyiben a laskában vannak dísznövényeink, akkor még a cica érkezése előtt fontos, hogy utánanézzünk, az adott növény mérgező -e a cica számára. Ha igen akkor nincs helye a lakásban!!!! A cicák szeretik megrágcsálni a növényeket. Nagy cserepes ám nem mérgező növények esetében, amelyeket megtarthatunk, előfordulhat, hogy a cserepet wc-nek nézi a cicus, vagy homokozónak, ezzel számoljunk, vagy tegyük elérhetetlenné a cica számára.

Drótok: számítógép kábelek, drótok legyenek vagy elérhetetlenek, vagy jól eldughatóak. Könnyen beletekeredik a kiscica, illetve meg is rágcsálhatja őket, ami halálos kimenetelű balesetet okozhat.

Játékok:

A játékok tárháza végtelen. tapasztalni kel melyek amiket a cica leginkább megszeret. fontos hogy többféle legyen és ezeket váltogassuk, így a cicánk nem unatkozik, akkor sem ha egyedül hagyjuk otthon, amíg dolgozunk.

Játékok is lehetnek veszélyesek, főleg amelyeknek hosszú drót vagy zsinór van. ezeket sosem hagyjuk elől felügyelet nélkül, könnyen magára tekeri a cica, és meg is fulladhat.

Itt említem meg a nejlon zacskókat, papírtasakokat füllel. saját tapasztalat, hogy beletekerheti magát a cica úgy, hogy végzetes lehet a következménye.

Fésű, sampon, szárazsampon, szemkörnyék ápolók:

Perzsa cicák napi ápolásához elengedhetetlen a fésülés, a szemek ápolása. Szánjunk rá időt. Részletesebben a jó tudni rovatokban külön cikkben írok ezekről a kérdésekről