Pár szó a cicák táplálásáról

2017.11.08 15:18

 

Pár szó a cicák táplálásáról.

Sokszor kérdezik, tőlem mivel etetek, hogyan gondolkodom a kérdésről.

Nos, minden cica más, minden háztartás más, és minden ember másképp gondolkodik erről a kérdésről, vagy mások a lehetőségei. Egy biztos pont van: A MACSKA HÚSEVŐ állat.

Az alábbi cikkben leírom nálam mi a helyzet, etetéskérdésben. . Ettől eltérő táplálási módok is léteznek, amik lehetnek ugyanilyen jók, vagy akár természet közelibbek is, de a lényeg: egy egészséges cicát neveljünk gondozzunk. Kisérletezzük ki melyik a cica és a szőámunkra is elfogadható legoptimálisabb táplálási mód. A húsevő mivltán túl amit tartsunk szem előtt, hogy mindig szuperprémium minőséget biztosítsunk a cicánknak. Sajnos ezek többsége "mezei" áruházban (Tesco, Auchan, és kisebb társai), nem elérhetők. Interneten, vagy speciálisan állatboltokban viszont bármi elérhető és előnye hogy akár házhoz is szállíttathatjuk a megrendelt táplálékot, és elgtöbb esetben még olcsóbb is mint az állatáruházakban..

 

Száraz táp

Minden esetben a magas hústartalmú, gabonamentes szuperprémium száraz tápokat ajánljuk, mint alap táplálék. ezek közös jellemzője a gabonamenteségen túl, hogy nincsen benne szója és azok származékai, a fehérje forrása elsősorban a hús, és nem húslisztek, vagy csontlisztek, vagy növényi fehérjék, színezék és tartósítószer mentesek. Kiscicáink ezen nevelkedtek egészen mostanáig. Kezdő csomagban ebből a tápból kapnak a leendő új gazdik pár napra való élelmet, de a korábbi találkozásoknál már tisztázzuk, melyik táp lenne a jövőben az, ami megfelelő.  Amennyiben a gazdinak más preferenciája van, minden esetben fontos megjegyezni, hogy a tápváltáskor a cicák érzékeny gyomra miatt csak lassan fokozatosan tegyék azt. Mindennap egy icipicivel többet keverni az új tápból a régihez, és figyelni a reakciót, nem okoz e gyomor vagy egyéb bántalmakat a kiscicának.

Nincsen különösebb javasolt márka., ugyankkor legútobbi alunknál, a túl magas fehérje tartalom problémát okozott. Utólag visszagondolva logikus, hisz a természetben élő cicák zsákmányának a fehérje tartalma ( mint a színhúsé is) kb 10-14% körül van. A legmodernebb és divatosabb tápokben ez 40! % körül van. Ezért az utóbbi időben kicsit átértékeltem az itt leírtakat. jelenleg a tápválasztásnál nálam fontos hogy 30% körüli legyen csak a fehérjetartalom. Ez nem keverendő össze a hústartalommal! Minden estre nem könnyű megtalálni az ideális tápot ezt elmondhatom. A gyakori váltogatás sem jó. Szóval ha van olyan táp ami bevált a cicának (A cica szívesen eszi,  szépe egészséges szőrzet, nem éhes folyton, nem kövér rajta, nincsenek szőrcsomó problémái, és elfogadható mennyiségű és állagó a végtermék, akkor nagyon gondoljuk meg kisérletezgetünk e újabb és újabb tápokkal...)

Sok cica glutén érzékeny, ezért fontos a gabonamentesség, és nem elsősorban a szénhidrát tartalma miatt, bár erre szoktak hivatkozni. Nem szokás a tápok szénhidráttartalmát kiírni, ezért összehasonlítási alapom sincsen, de lényegében ha nem érzékeny a cicánk, suzerintem édes mindegy hogy a tápban levő szénhidrát gyümölcsökből, vagy gabonából származik e. ( Ez csak saját vélemény)

 

Nedves táp

Nem kedvelem személy szerint a nedves tápokat, leginkább, azért mert sok cica érzékeny lehet egy- egy összetevőre, illetve a jó minőségű tápok rendkívül drágák, akkor inkább húst veszek nekik,a mit korábban nyersen is odaadtam némi lefagyasztást követően, utóbbi időben inkább főzök nekik. Mellesleg imádják a húst. ugyankkor a teljes értékű nedves tápok sokkal közelebb állnak a cicák táplálozási igényeihez. És nem utolsósorban sok a nedvességtartalmúk, így nehezn ivós cicák is megfelelő nedvességhez juthatnak. Hátránya visznt, hogy feltálaláskor, max 20 perc amit kint lehet és utána el kell tenni. nagyobb cicák esetében elég lehet a napi 2x i etetés, kisebb cicák esetében ha dolgozik a gazdi biztos hogy ki kell egészíteni kint hagyható táplálékkal. Konzervek többségénél az a tapasztalatom, hogy a levet kiisszák, a többit otthagyják.. Ezért ha nedves tápot választunk a cicánknak, az alábbiakra figyeljünk:

Adalék, színezék gabona tartósítószer és cukor mentesség. Sok konzervbe vagy alutasakos eledelbe cukrot tesznek, mint tartósító szer.

Miből álljon akkor? Ami szerepelhet az összetevők közt: hús, húslé, ásványi anyagok.  Minden egyéb feleslegesen van benne! Sok esetben rizzsel keverik, ami szintén teljesen felesleges.

Javasolt márkák: nem tudok igazán javasolni márkát, nálam inkább akkor húst kapnak a cicák elvétve egyszer - egyszer konzervet, amit az aktuális boltban végig bogarászok milyen összetevőkből áll.

 

Hús

A macskák alapvetően és kizárólagos húsevő állatokként szerepelnek minden leírásban. Ugyanakkor csak színhúsból nem tudjuk fedezni minden élettani szükségletét, hisz a zsákmányállat csontozata, bél tartalma is a cicák gyomrába kerül a természetben.

Léteznek ilyen irányzatok, cicatartók körében is, ahol az ún. (BARF), nyershús etetés adja a cicák etetésének alapját. Tudom támogatni az irányzatot, sőt egyet is értek vele, de nagyon oda kell figyelni, honnan származik a hús, mindig le kell fagyasztani legalább 2 hétre a fogyasztása előtt, illetve kizárólagos etetés esetén, jól kiegyensúlyozottan kell adni a belsőségeket a színhús mellé, a csontot, és egyéb ásványi kiegészítőket, amik már Magyarországon is elérhetők, külföldön meg hihetetlen nagy a paletta.. Tehát csak nyers húson nem lesz egészséges a cica, minden szabályt és egyéb kiegészítő ásványokat, taurint hozzá kell adni az ételéhez. kicsit macerásabb de megéri, tehát kedves leendő gazdi, ha van időd energiád kitanulni ezt a fajta etetést, akkor hajrá, a cicáknak ez lenne a legjobb!

Személy szerint nem szeretem a nyershús adását a cicáimnak (bár előfordult már, és imádják is, mert nem érzem teljesen biztonságosnak hazai körülmények közt). Nagyon fontos: disznó vaddisznó semmilyen formában nem adható nyersen a cicának!

Főtt hús /főzés: nagyon szeretik a cicáim a főtt husit, szoktam nekik „konzervet” készíteni, főleg csirkemell, és csiranyakból „levest2 főzve nekik. A nyak és benne levő csont elegendő zsiradékot ad hozzá, hogy „kocsonyás” zselés legyen, amikor elkészül az étel, és lehűl. A perzsa cicák többsége nem feltétlenül boldogul a nyakcsonttal, ezért én szét szoktam lapítani, vagy ledarálni és így teszem vissza a főzés után az ételbe.  Lehet hozzáadni répát, nagyon kevéske rizst is esetleg (bár felesleges szerintem, inkább egyéb zöldséget adjunk hozzá. pl. brokkoli, cékla, sütőtök).  Nem vagyok egy főzőmester, de neten, aki elég elhivatott számtalan receptet találhatJ

Jutalom falat/ vitaminok/ táplálék kiegészítők:

Alapvetően azt szoktam mondani, hogy egy jól megválasztott táp mellett semmi ilyesmire nincsen szükség.

Ugyanakkor, sok gazdi köztük én is szeretek jutalom falattal kedveskedni a cicáknak, és nem utolsósorban jó nevelő eszköz is lehet ( helyes viselkedés jutalmazása). A jutalomfalatokkal kapcsolatban szintén az elvárás: ne legyen teletömve minden nem macskának illő adalékanyaggal. Legyen húsból! Ma már számos helyen lehet kapni fagyasztva szárított vagy szimplán szárított hús falatkákat, ezeket ajánlom, szeretik is a cicák, és a gyomruk sem bánjaJ , nem mellesleg nem lesz felesleges kalória bevitel sem belőle.

Szőroldó paszták: amennyiben nem olyan táppal etetünk, ami megoldást nyújt a lenyelt szőr feloldására (személy szerint úgy gondolom, az ilyen tápok nem elegendők), legalább heti 2-3 alkalommal jó minőségű direkt erre a célra forgalmazott pasztákkal kínáljuk meg kedvencünket. A tapasztalatom az, hogy általában szeretik a cicák. Mi a BEZOPET nevű pasztát szeretjük és használjuk.

Fontos ez a kiegészítő, mert a hosszú szőrű cicáknál a lenyelt szőr okozhat akár végzetes bélelzáródást is.

Jó megoldás lehet még a cicafű használata is, de ne lepődjünk meg, ha ilyenkor a cicánk szájon át szabadul meg a lenyelt szőrcsomóktól.

Külföldi fórumokon, azt mondják a legjobb szőrcsomó kialakulást gátló étel a nyers tojássárgája. lecitin tartalmának tulajdonítják ezt a hatást. Amennyiben óckodunk a nyers tojássárgája etetéstől ma már tojássárgája port is lehet kapni, ez könnyedén keverhető pl a nedves eledelhez. Heti 2 alkalommal elegendő adagolni. A yners tojássárgája, ha fürj, mehet egy egész is :) tyúktojásnál érdemes eleinte fokozatosan bevezetni, mert hirtelen adagolva túl sokat egyszerre, hasmenést okozhat. ( Nem annyira kellemes, ha egy perzsa cicónak hasmenése van)

Vitaminok:Jó táp mellett az egészséges cicának nincsen szüksége plusz bevitt vitaminra! Vitamin készítményt akkor adjunk a cicának, ha valamiért gyengélkedik, és akkor is csak orvos utasítása mellett.

Ételmaradékok emberi étkezésekből:  Figyeljünk rá, hogy ne maradjanak elől emberi ételmaradékok. Sok cica hajlamos szeretni is ezeket, vegyük figyelembe, hogy sem a fűszerek, sem a szénhidrát dús ételek nem nekik valók, vagy akár lehetnek számukra mérgező összetevők is az általunk készített ételben, akkor sem ha „szereti” a cica. Nem beszélve arról, ha hozzászokik, hogy le-leesik egy- egy falat étkezésekkor neki, akkor lesz olyan „pofátlan” a cicánk, hogy akár a szájunkból is kinézi, vagy el is veszi a falatokat. Nehéz esz leszoktatni róla, ha egyszer megszokta.

 

Italok

Az ajánlásom a mindig friss tiszta víz! Száraz táp etetése mellett meg még inkább fontos hogy a lakás akár több pontján is legyen elérhető ivásra alkalmas víez a cicának. Ahol a cicus látványosan keveset iszik, ott érdemes cica szökőkútra beruházni, imádják, és ivásra ösztönöz.  Ha ilyet veszünk, a személyes tanácsom az, hogy nézzük meg mennyire tartható tisztán, lehessen esetleg mosogatógépben is elmosni, könynedén alkarészeire szedni, és az alkatrészekben ne legyenek nehezen elérhető járatok. Az a jó, ha könnyen darabokra szedhető, és nincsenek szűk járatok az egyes darabok közt, amit lehetetlen jól tisztítani, ami aztán fertőzésforrás lehet. (pl. bepenészedhet könnyen)

Tej: szinte minden cica tej avagy laktózra érzékeny, NE adjunk neki, súlyos hasmenéshez is vezethet! Itt említem meg, ha nagyon akarunk, bármilyen tejterméket adni a cicának figyeljünk rá, hogy laktózmentes legyen! (Pl. laktózmentes joghurt, kefir, túró, esetleg sajt)

Cicatejek: nekem az a véleményem teljesen felesleges termékek, a cica a természetben sem cicatejet iszik. 

 

 

Utószó: Remélem segítettem eligazodni az erdőben, ha nem is ajánlani hanem rávilágítani szempontokra, miket érdemes mérlegelni, és ez alapján a saját döntsét meghozni, hogy mivel etetjük kedvencünket. Ha bármi további kérdés felmerül, szívesen válaszolok, vagy segítek megtalálni a kérdésre a választ!