Ivaros Kandúrok-jelölés? Tehetünk ellene? Mit tehetünk ellene?

2017.05.24 12:57

Ivaros Kandúrok-jelölés? Tehetünk ellene?  Mit tehetünk ellene?

    Bár nincs nagy tapasztalatom a az ivaros kandúrok tartásával kapcsolatban, ennek ellenére találkoztam több problémával is. Ezekre a problémákra pedig többféle megoldás is létezik.
Na nem magamtól jöttem rá, hanem rengeteget olvastam, elsősorban külföldi oldalakon, kaptam tippeket vagy elejtett szavakat tenyésztő társaktól. Ezeket az infókat szeretném az érdeklődőkkel megosztani, mert úgy érzem sokan „titok” ként kezelik őket. Egyik sem egy „magic” megoldás, és mindegyik mellet és ellen is lehet érveket felsorolni.
Szóval ivaros kandúrt tartani nem mindig könnyű, de nem bántam meg hogy belevágtam. Igaz az első kandúrom (Corni) esetében ivartalanítás mellett döntöttünk, de akkor még nem voltam ezek információk birtokában. (Nem bántam meg, mert ha őt nem ivartalanítjuk, nem vettem volna meg Idy cicámat ) 
Első körben érdekes kérdés, hogy sokan csak kislányt cicát akarnak tartani, mert a kandúr cicák híresek arról, hogy ivarérett kort elérve a területüket szeretik megjelölni, ami jó esetben minimális rossz esetben egy uszodához fog hasonlítani a ház. ( volt hozzá szerencsénk sajnos) Penetráns eltakaríthatatlan szagokat hagyva  maga után. A vizeletspriccelő magatartás ivaros kandúroknál teljesen normális jelenség. Aki találkozott vele már, az tudja, aki nem, annak csak nagyon pár szóban mit is jelent ez:
Ablakpárkányok, ajtók környékére, bútorra, konyhaasztalra, mikró sütő tetejére, stb., stb., pisilés, falakra, függőleges sima felületekre függőlegesen kispriccelt penetráns szagú kandúr vizelet. Ott ahol több kandúrt is tartanak együtt, a valószínűsége, hogy bekövetkezik a dolog még nagyobb. (ivaros nőstények is csinálhatják, megjegyzem, nem beszélve a magatartás problémás ivartalan társaikról, bár az sokkal ritkább, és könnyebben kezelhető).
Gyakran ezért aztán sokan nem akarnak kandúrt tartani érthető módon. Az állatorvosok nagy többsége, meg nem foglalkozik azzal, ha ilyen problémával fordul hozzájuk tenyésztő.

Mit tehetünk ellene?

Ivartalanítás!

Ha nem vagyunk tenyésztők, akkor ivartalanítsuk a kandúrt, és lehetőleg ivarérés előtt! (ha már jelölő kandúrt később visznek el ivartalanításra nem biztos, hogy megszűnik a jelölő szokása, bár szerencsére többnyire igen). Több szempontból is jobb a kandúr számára, ha ivartalanítva van, tehát ne féljünk tőle, vagy a kedvencnek vásárolt kandúr esetében akár már ivartalanul is hozzájuthatunk a kiscicához, ezzel is leveszik a gondos tenyésztő a vállunkról a műtéttel járó izgalmakat, altatást, stb. (korai ivartalanítás)
Vannak épp nem jelölő kandúrok, de ez nem indokolja, hogy ne ivartalanítsuk, ha nem tenyész kandúrról van szó! Ha van egy kis mázlink és egyedüli kandúrként tartjuk a cicánkat, akkor előfordulhat, hogy nem fog jelölni, mert nem érzi szükségét annak, hogy  más kandúrok tudtára adja hogy ez az ő területe, vagy hogy a ivaros lányoknak is üzenjen. Ez törékeny egyensúly, szóval nem mindig lehet rá alapozni, mert akár egy új cica, vagy ablakból meglátott másik kandúr vagy nőstény cica is kiválthatja ezt a magatartást. Nem tudom mennyire igaz, de elterjedt az a nézet, hogy ez a magatartás, illetve ennek hiánya, némileg örökletes, tehát ha olyan helyről veszünk kandúrt, akinek az apja sem jelölt, akkor van rá esély, hogy ami kandúrunk sem fog. Érdemes érdeklődni, vásárláskor. De ez nem 100% és egészen apró változások kiválthatják a magatartást. Ha kijárós, vagy kinti kennelben is tartjuk a cicát, ahol más kandúrok szagát érezheti, vagy láthatja, vagy hallhatja a szerelmi időszak hangjait, biztosra vehetjük, hogy az addig nem jelölő kandúr is jelölni fog.

Milyen egyéb megoldásokat ajánlanak jelölés ellen, abban az esetben, ha az ivartalanítás valamimért nem megoldás rá:

Feliway és társai spray-k/ természetes nyugtató tabletták, folyadékok, stb:

Nyugtató ferromon, sosem értettem miért ajánlják a dokik is, mert az ivaros viselkedéshez kapcsolt jelölést vagy kandúr „éneklést” nem lehet elnyomni.  Pláne ott nem ahol, egynél több cica is van, vagy kijárnak a cicák. Próbáltuk, maximum annyi hatását észleltem, hogy boldogabban jelölgetett a kandúr .

Külön tartás

Csempézett külön szobába zárása a kandúrnak/ esetleg külső kinti kennelben tartás, stb. lényeg az elszapárálás
Takarítani könnyebb, de miért fosztanánk meg magunkat a társaságától? Illetve egyedül nem szerencsés ilyenkor tartani, kell egy társ is mellé. Ezzel ugyan elszeparáljuk a szagokat, és könnyen takaríthatóvá válik a helység, kérdés, hogy ez akár nekünk gazdinak megfelelő e, vagy a cicának jó e? Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, az adott körülményeket mérlegelve (cica igénye, gazdi igénye, cica-gazdi személyiség, és legfőképp ideje). 

Átmeneti, kémiai ivartalanítás

Létezik ilyen megoldás. Hatása 1-2 évig is tarthat, függ a fajtától, testsúlytól egyéni adottságoktól. Ezért aki ehhez folyamodik, számoljon azzal, hogy átmenetileg a cicus, nemző képtelen lesz, és ez akár 2 évig is tarthat.  Ilyenkor általában a jelölő magatartást is felfüggesztik ezek a cicák, de nem mindegyik, szóval ez sem 100% megoldás. Többnyire, azonban utána ismét visszanyeri nemzőképességét a kandúr. Tudni kell, azonban hogy a hatás elmúltával sokszor visszatér a vizeletjelölés is, bár sokan számoltak be arról, hogy ezt követően már nem jelölt a kandúr.
Tudni kell a beavatkozásról, hogy ez azért egy hormonális beavatkozás, ami nem mindig veszélytelen. 
A másik tudni való, hogyan ennek az elvégzését, csak kevés orvos hajlandó bevállalni, bár egyre több helyen elvégzik kérésre, de maguktól sosem ajánlották még fel nekem pl.  
A lényege a beavatkozásnak, hogy bőr alá egy chipet/ implantátumot  (Suprelorin) ültetnek, aminek hatására megszűnik a nemi hormonok termelése. Pár héttel a beavatkozás után 3-6 hét kandúrunk, mint egy kis ivartalan kandúr úgy fog viselkedni, és várható a jelölés elhagyása is.  Ezt a beavatkozást inkább átmeneti fogamzásgátlásra találták ki (nőstényeknél is hatásos), nem épp jelölés megszűntetésre.
Ami fontos még: macskákra nincsen törzskönyvezve a gyógyszer/ chip! Görényekre és kutyákra viszont igen, szóval elérhető, kapható, csak meg kell találni azt az orvost aki be is adja….  Cicáknál a görényeknek való adagot szokták javasolni, és ennek hatás szokott lenni a 12-24 hónap.

Gyógyszeres kezelés: antidepresszánsok adása

Megfigyelések szerint bizonyos antidepresszánsok adásával (ne mindegy melyik, és mennyit, megfelelő orvosi konzultáció nélkül ne adjuk), a vizeletspriccelő magatartás visszaszorítható, mind ivaros, mind a magatartási zavarokkal küzdő ivartalan cicák esetében. Hosszú távú gyógyszeradásról van szó, amit eleinte hetekig, 2-3 hóig biztosan mindennap adni kell a cicának, szóval nem egy kényelmes megoldás. Mindaddig kell naponta meghatározott mennyiségű antidepresszánst adagolni, míg meg nem szűnik a nem kívánt magatartás. Az antidepresszánsok egyes cicáknál azonban, agressziót is kiválthatnak, szóval tényleg nagyon körültekintően kell, elérni és beállítani a megfelelő adagot. 
A Prozac nevű gyógyszer (fluoxetin a hatóanyag, más néven is lehet ilyen gyógyszer) mind tablettában mind folyadékban elérhető elvileg. Nehézség hogy nem találtam olyan állatorvost, aki felírta volna, holott külföldön (over the count) az állatorvosok alkalmazzák. Itthon bármelyiknek is említettem, nem is értették miről van szó, sosem hallottak róla. (ezt nem csodálom, a haza állatorvoslás nem foglalkozik állatpszichológiával, szaporodás biológiával viselkedés problémákkal meg egyáltalán. Remélhetőleg egyszer lesz rá igény és megfelelő képzés, vagy specializálódás a dokik részéről is ).
Persze ez is kétélű fegyver. Minimum 6 hónapig szednie kell a macskának, ha sikerül beállítani, és az is lehet, hogy sosem hagyható el, csak csökkenthető az adag, egy olyan szintre, gyakoriságra, ami mellett már nem jelöl. Szóval akár élete végéig is adni kell esetleg, bár a tanulmányok, arról számolnak be, hogy a fokozatos elhagyás mellett nem tértek vissza a jelölési problémák, akár ivaros kandúroknál sem. 

 

UI:

Nálunk hogy van ez?

A jelenlegi kandúrommal, könnyebb sokkal, nagyon ritkán vagy egyáltalán nem jelöl, de mint írtam ez bármikor változhat. 
Eddig megúsztuk, így egyelőre egyik módszert sem alkalmazom jelenleg.  Suprelorin implantátummal van tapasztalatunk nálunk bevált, amikor egy huzamosabb időre le akartunk állni a tenyésztéssel.