Idris cica blue-silver avagy black silver shaded színű????

2014.04.18 13:52

2014. áprilisában neveztünk a Győrben megrendezésre kerülő FIFE kiállításra. Itt Idyt első körben ki akarta zárni a bíró, ugyanis rossz színben indítottam szerinte a cicát. Idynek FIFE törzskönyve van, ez mentett meg a teljes kizárástól, ugyanis azon a blue-silver ( kék- ezüstárnyalt) áll.

A bírói vizsgálat során kiderült hogy Idy színe valószínűleg black-silver ( fekete-ezüstárnyalt), ezért végül, ha nehezen is, de lebírálták ebben az új színben, és meg is kapta a CAC címet!

Egy nagyon kedves kiállító társam segíettt abban, hogyan is tudnék megbizonyosdni Idyke valós színéről, hiszen eddig blue- silverben éltünk, szereztünk címeket, és így van mindenhol regisztrálva. Genetikai teszteket itthon is lehet végeztetni az ún. dilute ( világosító) génre, ami a fekete színt kék színre varázsolja ( világosító gén). Ez a gén recesszíven öröklődik, csak abban az esetben nyilvánul meg, ha kiscica mindkét szülőjétől megkapta a gént, nincsen mellette az őt elnyomó fekete színt adó gén.

Csakhogy itthon a genetikai teszt 24 ezer- Ft plusz vérvételi, vizsgálati díjba kerül. Pofátlanul soknak találtam.....

Egy vicc, hogy amerikai laborban postával, a szükséges felszereléseket elküldve ennek töredékéért végeznek vizsgálatot!!!! Jó tudni, mert pl PKD vizsgálatra is lehet küldeni mintát. Igaz majdnem 3 hét volt mire meglett az eredmény, de hát nem siettünk sehova, a tenyésztés amúgy sem a siettségről szól. ( Ezúton is köszönöm Pápis Erikának a tippet a laborról)

A labor elérhetősége, és ajánlom minden tenyésztő társamnak, aki normális elfogadható áron szeretne genetikai szűrő vizsgálatot készíttetni a cicájának:

https://www.vgl.ucdavis.edu/

Az eredmény: Idy hordozza a kék gént, de mellette a fekete is szerepel, így most már genetikailag igazolt papírom van róla, hogy IDY black -silver shaded cica. ( jó lenne egy kék hordzó kislány mellé és akkor itthon nem létező blue silver kiscicáink is lehetnének, de ez a jövő zenéje még nagyon)

 

És akkor az eredmény: