Gomba? Megnyertük a csatát!

2016.07.05 13:55

 A macskák gombás betegségének kezeléséről….Egy rémálom tanulságai

 

Immár egy éve lassan hogy túl vagyunk egy csúnya gombás fertőzésen. Küzdelmünk körülbelül 10 hónapig tartott….

Erről a betegségről „általában” nem „illik” írni, sokan szégyellik, pedig gyakoribb mint gondolnánk, főleg a hosszú és félhosszú szőrű cicákat tenyésztők körében. És hát nincsen mit szégyelni rajta. Egy nagyon fertőző betegség, amit könnyen elkaphatnak a cicák. Szégyelni maximum azt lehetne, ha egy tenyésztő tudottan gombás macskát ad el (mégha az épp tünetmentes). Amennyiben gombás fertőzés után nincsen gombamentesítve a tenyészet ( ez nem egyenlő a tünetmentességgel), akkor az a tenyészet gombás tenyészetnek tekinthető.  Mielőtt leírnám, a kálváriánk történetét amennyire lehet rövidre fogva (nem egyszerű), egy dolgot szeretnék kiemelni:

A gomba NEM velejárója a hosszú és félhosszú szőrű tenyészeteknek! Igenis lehet gombától mentes tenyészetet kialakítani, és ha egyszer beüt a baj, akkor is van kiút!!!

Egy biztos, nem éppen pénztárca kímélő egy tenyészet gombamentesítése, de úgy vélem megéri, ha hosszú távon, tisztességesen szeretnénk tenyészteni, és a leendő gazdik életét sem szeretnénk megkeseríteni.

 

És akkor pár szó a gombáról:

Nem szeretném leírni sem az anatómiáját, sem azt igazán hogyan is néz ki, ezzel tele van az internet. Amiről írni szeretnék, az az, hogyan jutottunk el a gombamentes eredményekig, mely kezelés segített egy borzasztó makacs és visszatérő fertőzésből. (A fertőzést sajnos egy új cicával kaptuk „ajándékba”).

 

Mit tegyünk, ha felmerül a gombás fertőzés gyanúja? Egyáltalán mikor merüljön fel?

Gyakori, hogy a cicákon tüneteket még nem látunk, de sajnos magunkon furcsa piros foltokat, (viszkethet, de nem feltétlenül viszket), általában gyűrűsen vagy fél gyűrű alakban megjelenő bőrpír utal arra, hogy bizony a cicánktól elkaptuk a fertőzést. Sajnos kellemetlen velejárója, a betegségnek, hogy az emberek is fogékonyak rá, főleg gyerekek, idősek, de normál immunrendszerű felnőttek is. Emberen viszonylag könnyen kezelhető a betegség (bármely patikai gombakrém általában hatásos), de a veszélye abban rejlik, hogy kialakulhat a macska és gazdik között egy ún. ping pong effektus. Oda-vissza passzolgathatjuk kedvencünkkel egymásnak a fertőzést.

Cicákon sokkal változatosabb formában jelenhet meg a fertőzés: kerek szőrhiányos területek, pl fülön, mellkason, farkon, mellső lábakon, vagy gerinc mentén. Jó esetben egy egy kisebb vagy nagyobb folt jelenik meg, rossz esetben test szerte, korpázó, sokszor pirosas foltok, melyek spontán is gyógyulhatnak, a gyógyulás helyén pedig befeketedhet, elszíneződhet sötéten a bőr. A legtöbb esetben a gombás macskás fertőzés a macskában nem viszket, de olyan is van, hogy viszket. Illusztrálni csak saját képpel tudom, ám tudni kell, hogy ezek nem minden esetben néznek így ki, a neten számos képet lehet találni.

Egy valami biztos: ha egyetlen cicán vagy rajtunk megjelennek a tünetek, az egész állomány fertőzöttnek tekintendő és ennek megfelelően mindenkit kezelni kell és egyszerre! Ugyanis a gombás fertőzés, azonnal fertőz, a gazda állat millió számra termeli a spórákat a bőrfelszínén, amely spórák akár másfél két évig is életképesek maradnak extrém környezeti tényezők mellett is! A spórák ráadásul könnyebbek a levegőnél, ezért gombás állatok környezetében, a levegő is tele van lebegő spórákkal! Vegyük komolyan!

 

UV fény?

Elterjedt nézet, az hogy a gombás fertőzés esetén a gombafonalak, és a gombás terület UV fényben alma-neon zölden világít. gyakran igaz, de tudni kell azt, hogy ha nem foszforeszkál, az adott terület nem jelenti azt, hogy nem gombás fertőzéssel állunk szemben. A gombás fertőzések kb. 50-60% reagál UV fényre fluorszkálással, a többi nem.

 

Bőrkaparék vizsgálat, kórokozó kitenyésztése

Amennyiben nem típusos, szemre is megállapítható (rutinos orvos gyakran szemrevételezve is meg tudja állapítani) a gombás fertőzés kizárólag bőrkaparék vizsgálattal, tenyésztéssel állapítható meg a fertőzés ténye. A bőrkaparék vizsgálat azért is jó, mert sajnos gyakran a gombás fertőzéshez bakteriális felülfertőzés is járhat. Ezt csak a laboros vizsgálat tudja megállapítani, és azt is, hogy az adott gomba, illetve hozzátársult baktérium, mely gyógyszerekre reagál, és melyre nem. Ez kulcs fontosságú lehet a későbbi gyógyításban.

 

A gyógyulás útja:

A fertőzés leküzdésének kulcsa kettős, vagy mondhatni hármas:

·         a cicák külső és (szükség esetén) belső kezelése, immunerősítés

·         környezet fertőtlenítése: ez a leges legfontosabb és talán a legnehezebb

·         saját magunk vagy a fertőzött emberek kezelése a cicák környezetében

Mégis hogyan?

A tanácsaim illetve tapasztalatom elsősorban a nagyobb létszámú macskás háztartásokra vonatkozik. (Egy két cica esetében viszonylag hamar úrrá lehet lenni a betegségen. Sőt a legtöbb rövidszőrű cica akár maga is leküzdi a betegséget, kialakul egyfajta védettsége, de ez hónapokig eltarthat. Egy- két macskás háztartásokban elegendőnek bizonyul, a védő oltás beadása ( segíti a gyorsabb gyógyulást, fürdetés gombaellenes szerekben ( pl. Nizoral sampon), vagy akár fürdetés nélkül a lokális gombaölő krémes kezelése a foltoknak.)

Több macskás helyeken, illetve ott ahol cicatenyésztés folyik, nehéz megszabadulni a kórokozótól.

Nekünk jó 9-10 hónapos küzdelem volt mire eljutottunk oda az utolsó két hónapban, hogy megszereztük két egymást követő vizsgálaton is, a negatív bőrkaparék vizsgálati eredményt. És nem vagyunk nagy tenyészet, mindössze 5 felnőtt cicánk volt a betegség idején és 2 kiscica.

 

Cicák (külső és belső) kezelése:

·         Külsőleg: A hosszú szőr külső kezelése szinte lehetetlen, főleg a fürdetésekre gondoljunk. Ezért célszerű a bundát a lehető legrövidebbre lenyírni. Ez segít abban hogy a szőrszálakra tapadt spóráktól megszabaduljunk, és abban is hogy a fürdetések során a sok sok cicával lehetőség szerint hamar végezzünk. ( egy bundája teljében lévő perzsa macska szárítása minimum 2 óra). Segít abban, hogy felfedezzünk megbújó foltokat, és abban is, hogy a sampon vagy kenőcs, illetve bármi amivel külsőleg kezeljük a cicát, eljusson a megfelelő területekre. Segítség a szárításban is a rövid szőr, és abban is, hogy tényleg teljesen száraz legyen a cicák bőre, szőre a fürdetést követően. (Mint ismeretes a nedves meleg környezet melegágya a gombák fejlődésének).

·  Külsőleg pár szer amit szoktak ajánlani és mi is használtuk:

o  Nizoral sampon: sajnos nem sok hatással használtuk. Hátránya volt, hogy ráadásul kétszer kell samponozni a cicákat, és minden samponozás után legalább 3-5 perc hatóidő kell neki.

                          o  Betadin vagy később jód tinktúra: ez hatásosan megöli az adott folton a kórokozót, de nem hat a szőrszálakra tapadt spórákra, és a környezetre sem. (helyi kezelésre azonban ajánlatos, és segíti megelőzni azt, hogy a sebek helyén, bakteriális fertőzés ne alakuljon ki) 

o   Ami bejött: Imaverol oldat: ebben csak meg kell meríteni a cicát. Hátránya, hogy nem túl jó ha lenyalja, és rajta kell hogy megszáradjon az „anyag” ( ezért is jó ha rövidre vannak nyírva). További hátrány, hogy elvileg cicákra nincsen törzskönyvezve (lovakra,  kutyákra van, és ha túl sokat lenyal belőle magáról a cica akár lehet máj károsító hatása ennek is. De számunkra ez jött be, mind kényelmi szempontból, mind hatásosság szempontból. További hátránya volt, hogy nehezen volt beszerezhető, de úgy tudom, azóta megint forgalmazzák itthon, így ez a probléma jelenleg, amikor a cikket írom, nem áll fenn.

·         Belsőleg:

Tenyészetek vagy sok macskás háztartások esetében sajnos sokszor nem úszható meg többnyir, hogy a cicákat valamilyen gomba ellenes gyógyszerrel kezeljük. A rossz hír az, hogy szinte minden gomba ellenes szer májkárosító hatású, bár vannak kevésbé károsak is. Tudni kell, hogy szinte minden gomba ellenes szer humán szer, vagyis nem cicákra van törzskönyvezve. Minden fajta gyógyszer közül csak egyetlen egyet ajánlok: ez pedig az ITRAFUNGOL nevű macskákra is törzskönyvezett gyógyszer. Nálunk ennek az alkalmazása vezetett sikerre igazán, és a végleges gyógyuláshoz is. Ezt a gyógyszert szedve nem jött vissza a fertőzés (minden más gyógyszer esetében 2-4 hétnél tovább nem volt tünetmentes az állományom). Előnye, hogy kis cicáknak is adható, és gyakorlatilag elenyésző a májkárosító hatása.  Hátrányai közt sajnos meg kell említenem, hogy gyakorlatilag nem beszerezhető, azóta sem, vagy nagyon sok utánajárást követően. Külföldi kapcsolatokkal könnyebb hozzá jutni. Remélhetőleg előbb utóbb ismét elérhető lesz az országban megkönnyítve ezzel mind a tenyészetek, mind az egyének harcát az esetleges gombás fertőzések során. További hátrány, hogy borzasztó drága, de azt kell, mondjam megéri! A gyógyszer szedése egy 6 hetes kúra, ahol egy hét gyógyszerezés, és egy hét szünet periódusokat kell ismételni minimum 3x. A szedést követően, még jó 2-4 hétig védi az állatot az újrafertőzéstől, ezért ezt az időszakot ki lehet használni a végleges és teljes környezet fertőtlenítésre is. 

ITRAFUNGOL MAGYAR HASZNÁLATI UTASÍTÁS: https://mail.tolnagro.hu:7771/wbs2/data/cikk/leiras/8160.pdf?fbclid=IwAR3OuZ7fOxAw4mhVhlNtKtzH6m-78EwAXO9F4UjL3aKBtKnpr2581AZrqHc

(5mg/kg)

 

Update 2022:03: Nagyon sokan keresnek meg a cikk alapján, hogy segítsek, mert nem sikerül meggyógyulni a gombás betegségből. A fenti és lenti protokoll szerint pedig lehetne. Sajnos az Itrafungol továbbra sem igazán elérhető itthon, de egy kedves ismerősöm, aki épp gombás fertőzéssel küzd, felhívta a figyelmem arra, hogy az emberi OMICRAL nevű gyógyzser hatóanyaga ugyanez, és feliratható, humán orvossal pl. Kedvező, hogy bár jó nagy kapszulák, a kapszulák felbonthatók, és tartalmuk vízben oldható, így jól adagolható, némi számolás után a cicáknak is.Azbíze pedig nem kellemetlen a cicának, ember számára édeskés íze van az oldatnak. Képek a galériában róla. ( Kérlek az adagolssal ne keress, egyrészt az Itrafungol leírásban benne van, az Omicral esetében kell némileg számolgatni az oldat koncentrációt elkészítés után, és a cicák súlyának megfelelően adagolni, de ebben nem fogok tudni segíteni, nem megy fejből. Oldat készítésnél meg egyszerű a töményság és hatóanyag kiszámolása)

 

Immunerősítésre: Vetri DMG oldatot használtunk.  

 

Környezet spóra mentesítése

Ha egyszer gombás macska került a házba, ahhoz hogy a cicánk, hordozó se maradhasson vagy megvédjük az újrafertőződéstől, a környezet fertőtlenítése, gombamentesítése elengedhetetlen. Ez nem annyira könnyű, ugyanis a macskákat megtámadó gomba spórája, rettentő ellenálló típus, és jó másfél két évig is túlél a környezetben arra várva, hogy ismét szaporodhasson.

Ezért az ilyen tenyészetekben, ott, ahol a cica megfordult, vagy ami nincsen hermetikusan elzárva tőle (emlékeztetőül a spóra lebeg a levegőben is!!!), nagyon fontos az alapos fertőtlenítés. Napi porszívózás, és utána a porzsák kidobása (papír porzsák, és HEPA filteres porszívó javasolt), HEPA szűrő gyakori cseréje. A kárpitos bútorok, és szőnyegek függönyökjelentik amúgy a legnagyobb kihívást, illetve akár a nagy falfelületek. Leírások alapján a hipo amúgy megöli a spórákat, de kérdés, mennyire bírják el a textilek a tömény, vagy kár a javasolt 10% os oldatot. ( e helyett ha bírja a pénztárcája valakinek sokkal használhatóbbak a kórházakban is használt valódi fertőtlenítő szerek. A gomba elleni küzdelemben talán ez a legnehezebb. A gomba spórák kibírják akár a 60 fokot is, így a cicák takaróit és az általunk hordott ruhákat is elvileg 60 foknál melegebb vízben kell kimosni. Naponta….. Az állandó takarítás, és fertőtlenítés, azonban embert próbáló feladat és hát nem tökéletes….. Mégis mit lehet tenni?

Számomra a kulcs megoldás az ÓZON bevetése volt. Az Ózont ma már több helyen használják pl klíma berendezések fertőtlenítésére, árvizek után akár épületek fertőtlenítésére. Előnye, hogy „bio”, tehát nem szennyezi a környezet. Hátránya, hogy azokban a helységekben ahol ózonnal fertőtlenítünk, ideig-óráig élőlény nem tartózkodhat. Erős oxidáló szer, ami oxigénné bomlik le. Ugyanakkor, gáz halmazállapota miatt, mindenhova eljut, ahova az emberi kéz nem jutna el egy takarítás során, és mindent, ami élő megöl. Hiszem, hogy az ún. ózon generátor készülék beszerzése és használata hozta meg számunkra azt az eredményt, hogy gombamentes környezetet tudtunk kialakítani a már gombamentes cicánknak.  Többféle típus és méret létezik. Mi egy kb. 60 nm-es helységet is kifertőtlenítő készüléket szereztünk be. Szobáról szobra haladtunk, a fertőtlenítéssel, így a cicákat a házból nem kellett kizárni, csak az épp fertőtlenítés alatt álló helységet kellett elzárni előlük. Egy olyan készülék ára, ami egy- egy szoba fertőtlenítését el tudja látni 100 ezer- ft körül mozog, de lehet olcsóbban valamivel és jóval drágábban is beszerezni.

Azért hozzáteszem,teszem: minden korábbi cicabútort, fekhelyet, szőnyeget sőt a sarok ülőgarnitúránkat a nappaliból is ki kellett dobni. Kidobtuk a konyhaszék párnáit. Minden butort leszereltünk eltoltunk a faltól, a falat is lemostuk hipós vizzel, minden bútort belülről is lemostunk hipóval. Függyön kb 10 hónapig egyáltalán nem volt a lakásban, de ezeket nem mind dobtam ki, hanem kimostam 60 fok felett illetve fertőtlenítő szerrel, majd száradás után nejlonzacskóba zártam légmenetesen( légmentességet sem szereti a gomba, de a spórája sem), és 10 hónap utén vettem csak elő. A saját ruháinkat is fertőtlenítős vízben mostuk 70 plusz fokban. Már amelyik kibírta.... Amelyik nem bírta ( összement, kifakfakult, stb, azt kidobtuk...)

 

Továbbá saját tisztálkodásunkat is célszerű korházi lemosókkal elvégezni ez alatt értem, a hajmosást is!

 

Oltás:

A macskák gombás fertőzése ellen ma már létezik oltás, ami segít mind a gyógyulási folyamatban mind pedig a megelőzésben. Úgy gondolom, érdemes élni az oltás adta lehetőséggel, tenyészetekben mindenképp, ott ahol sok cica él egy háztartásban, esetleg kijárós cicák vannak, illetve ott ahol a cicákat rendszeresen viszik kiállításra (sajnos potenciálisan nagy a fertőzés veszély, de ez másik témakör lehetne).

Az oltást évente ismételni kell, és nem túl olcsó! De rengeteg pénzt és erőforrást lehet megtakarítani a megelőzéssel. Sajnálatos módon a legtöbb állatorvos, nem javasolja a gazdiknak, holott sok-sok kellemetlenséget lehet vele megelőzni.

 

Pár tévhit, vagy gyakran mondott mondat....

„Ha egyszer volt gomba egy tenyészetben a kicsik mindig megfertőződnek”, vagy várjunk 2 évet az új alommal????

Sok ilyen tanácsot hallottam. Ez badarság. Akkor lehet igaz, ha nem mentesítettük sem a cicákat , sem a környezetet a spóráktól, gombáktól, hanem csak annyit értünk el, hogy a cicák tünetmentesek, ám hordozók maradtak. (Lásd. mikor mentes egy tenyészet alább)

 

„A cicák vérében marad a gomba”...

Na, ez a másik sajnos sok tenyésztőtől hallott badarság. A gomba nem a vérben élősködik, hanem ez egy ektoparazita, ami annyit jelent, hogy a bőrön, a szőrszálak közt él, szaporodik. És egyáltalán nem szív vért sem. Tehát, a cicák vérében egyáltalán nem jelenik meg, ha egy cica bőrkaparék vizsgálata negatív, akkor az az állat negatív, és nem kell évekig várakozni vele.  Feltéve, ha két vagy 3 hónapot egymást követően is negatív eredményt kapunk, és a környezetet sikerült spóramentesíteni!

 

Mikor „mentes” egy tenyészet?

Sok esetben a cicák nem mutatnak tüneteket, mégsem mentes egy tenyészet, ezt jó ha tudjuk. Ilyenkor a cicák, ugyan tünetmentesek, de a kórokozó a bőrfelületen megbújva megtalálható, vagyis hordozzák a betegséget. Ez azért veszélyes, mert a születendő kiscicák minden esetben meg fognak fertőződni, és újra kirobbanhat a teljes állományban a betegség.

Mentes gombától egy tenyészet akkor, ha a cicák bőrkaparék vizsgálata, a már jó egy két hónapja tünetmentes macskák esetében egymást követő hónapok után ( legalább kettő) is negatív eredménnyel zárul.

 

 

 

Pár kép a gombás fertőzésből