Fever Coat

2016.06.24 15:55

„Fever” Coat/ direkt fordításban láz szőr, avagy milyen színű is a cica

 

Többször találkoztam a kérdéssel, igaz főleg házi cicák esetében, akár ismerőstől akár különböző fórumokon, hogy az újszülött kiscicáknak furcsa színe van, segítsek meghatározni. Előre bocsájtom, nem vagyok profi a szőrszínek megállapításában, de a fenti jelenségről láttam sok képet, olvastam is, ezért, mint érdekesség gondoltam megosztom.

Gyakran előfordul, hogy a megszületendő kiscicák színe „furcsa”. Főleg sötét (fekete vagy barna cirmos) színű kicsikben feltűnő, de előfordul akár vörös vagy krémszínű cicákban is. Illetve bármely színben, de a sötéteken látványos leginkább.

Ilyenkor a kiscicák lába, farka vége, esetleg fülei a „rendes” színezetet mutatják, ugyanakkor a testnek kisebb nagyobb mértékben, ezüstös fehér szőrszálak találhatók. Ezért gyakran az ilyen kicsik úgy néznek ki mintha pl. colour point cicák lennének (sötét jegyek a füleken, végtagokon, farkincán).

Oka: nem teljesen tisztázott, de leginkább az az elmélet elterjedt, hogy ezen kicsik magzati korában az anyuka cica vagy betegségen esett át ( innen a  fever/Láz megnevezés), esetleg valamilyen gyógyszeres terápia zajlott a terhesség alatt.  Tehát nem örökletes a szín elváltozás, és nincsen köze a colour pointság-hoz sem, abszolút külső tényezők miatt alakul ki. Nem fajta jellegzetesség sem, bármely fajtában előfordul. Házi cicáknál azért gyakoribb, mert mások a tartási körlmények.

Bár ez a jelenség nagyon- nagyon érdekes lehet, csak átmeneti. A kiscicák, ahogy nőnek nyerik vissza „eredeti színűket”. Általában elmondható hogy átlag 6-8 hónapos korukra nyoma sincsen az ezüstös szőr kabátkának. Persze lehetnek eltérések abban, hogy mikorra növi ki a kiscica ezt. Egy biztos, előbb utóbb kinövi.

De a képek beszéljenek magukért!

Itt szeretném, megköszöni, egy kedves fórum társamnak Zsani Pamukinak, hogy az általa utcáról mentett kiscicák fényképeit rendelkezésemre bocsájtotta illusztrációnak a cikkhez.

Az egyik kiscica életéről külön facebook oldal is készült, ahol naprakész fotókkal lehet követni a fejlődését.

A képen " Barka", az amúgy fekete kiscica "fever coat"-ja látszik.  A cikkhez tartozó galériában látható, hogyan változott Barka és testvérei szőrszíne, ahogy növekedtek. A cikk írásakor, Barka még mindig kiscica, és még nem nőtte ki teljesen a szőre elszineződését, de a képeken már jól látszik a változás, és látszik hogy gyönyörű ében fekete cicus válik majd belőle.

 

Foto:Zsani Pamuki

Fever Coat/ Láz szőrzetes kiscicák