Fajta leírás

2014.10.07 14:17

Eredet

A csincsilla perzsákat jelenleg a perzsa fajta alá sorolják be, nem ismerik el világszerte önálló fajtaként, holott véleményem szerint megérdemelné. Vannak rá törekvések.

A dél-afrikai SA Cat Council a csincsillákat „Chinchilla Longhair” néven külön fajtaként regisztrálja.

Bízom benne, hogy előbb utóbb méltán, önáűlló fajtaként lehet róla majd beszélni.

Perzsa cicák eredete:

A fajta  Prezsiából (a mai Iránból) származik, de a török angórával és a brit hosszú szőrűvel való keresztezés miatt a származása tisztázatlan. Európában való megjelenése egy itáliai utazóhoz köthető. Angliában az 1800-as évek végén, a Harrison Weir által lefektetett fajtastandardok alapján értékelték a perzsa macskákat, és az 1900-as évek elejére minden tenyésztői egyesület elfogadta a fajtát.

Megjelenés

A kiállításra alkalmas perzsa cica példányok rendkívül hosszú szőrzettel, zömök testtel, rövid lábakkal, rövid farokkal, széles fejjel, egymástól távol álló kerek fülekkel, nagy szemekkel és rövid orral rendelkeznek. Orruk a tenyésztési folyamat során extrém módon megrövidült, ami időnként különféle egészségügyi (például légzési, könnycsatorna) problémákhoz vezetett, a lelkiismeretes tenyésztők körültekintő munkája révén azonban, idővel sikerült kiküszöbölni az effajta rendellenességeket.

Színváltozatok:

Színük és mintázatuk változatos, léteznek kék, cirmos és teknőctarka példányok is

Az Egyesült Államokban himalája néven ismert színes jegyű (colorpoint) perzsákat az 1950 es években tenyésztették ki, ahol rövidesen önálló fajtává is váltak. A himaláját Európábancolourpoint perzsa néven tartják nyilván. Jellegzetesen szép kék szeműk van.

Nyugat-Európában kitenyésztettek már colurpoint színváltozatú csincsilla perzsákat is, több tenyésztő szeretné, ha ezekeket a színváltozatokat is elrmernék a világ szervezetei. ( személy szerint drukkolok, hogy így legyen, mert csodás példányokat láttam képeken, úgy godnolom, ha a brit vagy egyéb cicafajtáknál elsimernek mindenféle színváltozatot, a csincsillák esetében is így kellene lennie)

Exotikus cicák:

A perzsa cicák minden jellegzetességével rendelkeznek, ám rövid a szörük.

1967-ben a Cat Fanciers' Association elfogadta az „Exotic Longhair” fajtát, amely küllemében a perzsára emlékeztet, bundája azonban rövidebb, így ápolása is egyszerűbb feladatot jelent. Ezt a fajtát más szervezetek perzsaként tartják számon.

Csincsilla perzsa:

A szőrszálaik végén sötét mintázatot viselő, úgynevezett spriccelt egyedeket csincsillának nevezik.

A jellegzetes szőrvégi pigmentáltság adja a csincsilla bundájának a csillogó látszatát.

A Macskatenyésztők Szövetsége (CFA), a Csincsilla perzsa cicákat az  Ezüst (Silver) és az Arany (Gold) színű  perzsa osztályokba sorolja őket színük alapján.

Bármely szníváltozat esetén azonban követelmény, a mélyzöld, smaradgzöld, vagy türkiz színű szem!

Minden egyéb szemszín hibának számít.

Közös még az, hogy az orrot, szájat szemeket egy ún. line-volnal keretezi, ami a legtöbb színváltozatnál sötét színű. Ettől lesz olyan igéző tekintetük:)

A leggyakoribb változatoknál ez a keret fekete, vagy kékes lila, színváltozatnak megfelelően. ( színekről bővebben a tudástárban!:)

Ez a változat a többi perzsáénál hosszabb orral rendelkezik, de más színváltozathoz tartozó perzsákkal való kereszteződés esetén az orra megrövidül, spriccelt mintázata pedig eltűnik. A nemzetközi standard nem fogadja el a csincsilla pezsák hosszabb orrát, illetve vitatott. Ezért kiállításokon, főleg nemzetközi viszonylatban sokszor előfordulhat, hogy egy- egy gyönyörű csincsilla perzsát, a típusosabb orral rendelkező egyéb perzs acica le tud győzni, a gondos felkészítés ellenére is.

Nyugat és Dél- Európában/ USA-ban vannak neves tenyészetek, ahol az egészen extrém rövid orrú csincsillákat is kitenyésztették, ugyanakkor a jellegzetes zöld szem ezekben a példányokban sokszor, felhígul, vagy visszaüt más szín, ugyanis az extrém rövid orrot csak úgy tudják elérni, ha más nem csincsilla színű perzsa cicával keresztezik. Az extrém rövid orrot pedig csak rokontenyésztéssel tudják fenntartani. Más esetben a hosszabb orr megjelenik az utódokban.

Manapság egyre népzserűbb a csincsilla színváltozat az exotikus cicák körében is, bár Magyarországon nincsen tudmásom jelenleg ilyen tenyészetről.

Szóval érdemes lenne vele foglalkozni!:)

Ápolás

Mivel szőrzetük az önálló ápoláshoz túlságosan hosszú és sűrű, a perzsák rendszeres gondozást igényelnek.

Bundájukat naponta át kell fésülni vagy kefélni, emellett pedig időnként fürdetésre is szükségük van. A szemeiket is ellenőrizni kell, mivel egyes példányoknál gondot okozhat a tisztán tartásuk, gyakori a könnyezés, a megrövidült könnycsatornák miatt.

Természet

A perzsa fajta egyedei többnyire nyugodt természetű, visszahúzódó, önállóságra törekvő állatok.

A csincsilla perzsák jóval élénkebbek, érdeklődőbbek a hagyományos vagy himalája és exotikus perzsáknál.

Tulajdonképpen egy házi cica bohóságával, élénkéségével lehet jellemezni őket, mindezt pedig fenséges megjelenés mögé bújtatják:)