Csavart Láb szindrómával született kiscicák

2014.12.08 12:32

Csavart/ görbült láb szindrómával született kiscicák gondozása (twisted legs snydrome)

 

Rövid tenyésztési „karrierem” során találkoztam a fenti szindrómával.

Ezért szeretném megosztani mind a laikusokkal mind tenyésztő társaimmal azt, amit megtanultam erről a jelenségről.

Nagyon nagy örömmel várja minden tenyésztő a születendő kiscicákat. Ám előfordulhat, hogy a nagy várakozás ellenére meglepő és egyben (számomra legalábbis) ijesztő jelenséggel szembesülünk, amikor a kiscica világra jön…..

 

A kibújó kicsivel valami nincsen rendben. Jobban megvizsgálva szembetűnik, hogy egyik vagy mindkét, vagy akár mind a 4 lábikója furcsa tartásban áll, első látásra akár torz picinek néz ki….

 

Ilyenkor sok állatorvos az elaltatást javasolja… pedig nem biztos hogy szükség van rá!!!!!

 

Mi a teendő? Mennyire ijedjünk meg ilyenkor?

 

Nos nem egyértelmű a válasz….. Interneten szerencsére számos cikk jelent már meg ebben a témában, ezt szeretném összefoglalni.

Az első dolog, amit tehetünk, hogy nem esünk pánikba!!! (én megtettem J)

A második dolog, az alapos vizsgálat, saját magunk által, és az állatorvos bevonása( biztos ami biztos, bár ez utóbbi nálam annyira nem vált be).

Én személy szerint 3 állatorvosnak mutattam meg az így születet kicsi lábát, mind azt mondta, valószínűleg genetikai hiba, altassuk el a kicsit, sosem fog járni stb…..

Nos még jó, hogy az elmúlt években számos tenyésztővel barátságba vagy legalábbis ismeretségbe kerültem! (Ezúton is köszönöm mindenkinek, aki bíztatott mikor elmeséltem milyen problémával állok szemben)

Továbbá: „google a barátom”-nak is köszönöm, hogy van J

 

Sajnos a hazai állatorvosok az én tapasztalataim szerint, vajmi keveset értenek mind a genetikai, mind az egyéb dolgokhoz, ami a tenyésztésben fontos lehet. Ez nem az ő hibájuk! De akkor is tény!

 

Mi okozza?

Nos, az ilyen formájú deformitásoknak több oka is lehet.

Valóban lehet genetikai is, ezen sajnos nem sokat tudunk segíteni! De a leírások, tapasztalatok alapján a legtöbb esetben NEM genetikai eredet hanem „egyszerű” méhen belüli rossz helyezkedésből adódnak!

Ezért, mint ilyen kezelhetők!!!! Sőt sok esetben akár spontán is gyógyulnak!

A csavarodása a lábaknak érinthet 1-2 3 vagy akár mind a 4 lábat is.

Általában úgy tartják, hogy a mellső lábak csavartsága az, ami inkább genetikai eredetű, míg a hátsó lábaké nem. De erre is arra is van példa. A hátsó lábak csavartsága, könnyebben korrigálható.

A csavartlábak nem genetikai eredetű kialakulása a rossz méhen belüli elhelyezkedésre vezethető vissza.

Több esetben, ha nagyon sok kicsi van a cica méhében, vagy egyéb elhelyezkedési problémák miatt. Ilyenkor nem megfelelő a mozgás és rendelkezésre álló tér okolható  a lábak rendellenes állású fejlődésért, vagy akár a köldökzsinór rácsavarodása miatt kerülnek, nőnek furcsa helyzetben a végtagok. Alapvető, hogy a korrekció annál sikeresebb minél kevesebb lábat érint, és fontos, hogy a rossz elhelyezkedés ellenére a láb teljes hossza kialakuljon.

A csavarodás és sokféle irányú és mértékű lehet.

Nincsenek veszélyeztetettebb fajták, minden fajtát érint a probléma, nem fajtabetegség! A házi cicáktól a perzsán,bengálin, rgadollon, main coonon stb-n át minden fajtában előfordulhat!

 

Kezelése:

Aranyszabály: minél hamarabb kezdjük a korrekciót annál nagyobb az esély a gyógyulásra!

A merev inakat letapadt izmokat kell fellazítani, hogy a helyes irányba tudjon fordulni a lábacska.

Ezt leginkább meleg masszírozással érhetjük el, gyengéden a helyes irányba forgatva a lábakat. Minél többször tudjuk kezelni, annál hamarabb és látványosabban gyógyulnak a lábikók. Pár nap alatt jelentős javulás észlelhető.

Sok tenyésztő társam spontán gyógyulásról is beszámolt, ahol a kisebb mértékű csavarodás helyreállt akkor, amikor a kiscica lábra próbált állni, és járni kezdett.!!!!

Vannak súlyosabb esetek, hálisten eddig nem volt hozzá szerencsém! De nincsen reménytelen!!!! Külföldön, akár sínbe is rakják a kiscica lábát, ha magától nem tudna gyógyulni, és számos történet olvasható, ahol a kezeléssel a korábban járni sem tudó kiscica pár hét leforgása alatt egészséges kiscica lett!!

Pár képet szeretnék közzétenni, amelyeket az interneten találtam, a témával kapcsolatban, amelyeket a linkelt oldalakról is szedtem. A képen látható valamennyi kiscica a kezelést követően meggyógyult, soha senki nem mondaná meg róluk, hogy csavarodott lábakkal születtek!

 

Ajánlom angolul tudó társaimnak olvasásra, az alábbi cikkeket, ahol lépésről lépésre elmagyarázzák, mindazt, amit a tenyésztő tehet az így született kicsikért.

A google-ban beírva a twisted legs, limbs keresőket nagyon sok tanulságos történet olvasható, képekkel, videókkal illusztrálva!

Szóval hajrá, mindenkit bíztatok arra, hogy olvasson bele, vagy tudjon róla, és ne essen pánikba!!!

 

Linkek, ahol tömören mindez megtalálható, és nekem a legjobban bejöttek:

https://www.pandecats.com/x/caring-for-a-kitten-born-with-a-twisted-leg.shtml

https://www.pandecats.com/x/update_on_kittens_born_with_twisted_legs.shtml

https://www.lifewithcats.tv/tag/twisted-legs/

https://messybeast.com/twistedlimb.htm