Arany/ aranyárnyalt csincsilla? Hogy lehetséges?

2014.08.22 14:25

Pár szó az arany csincsillákról....

 

<Az „Arany” csincsilla perzsák (Arany árnyalt, Arany Tabby, Arany-chinchilla)

Az „arany”(golden) perzsák sokáig nem voltak elfogadottak a Csincsilla perzsa cicák között. Időről időre az ezüst almok között azonban megjelentek az aranyszínű kiscicák. Sokszor egyfajta hibának vélték, és nem voltak rájuk büszkék a tenyésztők. Sőt gyakran elpusztították, vagy eldugdosták őket, vagy csak hobbi célra étkesítették papírok nélkül, mint „házi” cicákat. Ha egyáltalán regisztrálták, akkor leginkább barna cirmosként (brown tabby) tették. Évekbe tellett mire az 1970-80-as években végre elismerték, mint a csincsilla perzsák egy színváltozatát.

Mára már sokan specializálódtak erre a gyönyörű színre is, bár még mindig sokkal kevesebben vannak, mint az ezüstszín tenyésztői. Érthető is, mert igazán szép arany színt nagyon nehéz elérni, jó genetikai leírások nem nagyon lelhetők fel. Ebben a kis összefoglalóban „szép” világos aranyszín elérésével nem foglalkozom (mert, hogy nem is leltem róla egyelőre semmi használható anyagot, tapasztalatom meg nincsen), de azért leírom azt, hogy egyáltalán mikor milyen esetekben számíthat a tenyésztő arany cicusokra egy- egy alomban. Az alábbi leírás arra is jó talán, hogy aki nem tudja biztosan vajon nála megjelenhetnek e ilyen cicusok, vagy nem érti, hogy miért nem jelennek meg abban segíthet. És visszavezethető az is, hogy vajon a cicáink hordozzák- e az arany színt vagy sem.

Nézzük meg mi az, amit nem árt tudni, ha az ember csincsi perzsát szeretne tenyészteni, és szeretné, ha időről időre akár arany kiscicák is megörvendeztetnék.

Az ezüst és az arany színek öröklésében több elmélet is létezik, de talán az alábbi a leghelytállóbb (megfigyelve ismerős tenyészetek almait, illetve saját tapasztalat alapján)

Genetikai háttér:

Az arany gén recesszíven öröklődik az ezüsttel szemben. (Vagyis az ezüst a domináns)

Aranyszínű cica:

  • Homozigóta recesszív az aranyszínt illetően.(vagyis csak arany gént hordoz ezüstöt nem, és ennek megfelelően, a kiscicáknak is minden esetben átadja az arany gént. Ezért egy arany cicának kölykei minden esetben hordozzák az aranyszínű gént!

Ezüstszínű cicák:

  • lehetnek homozigóta ezüstök (vagyis csak ezüst gént hordoznak)
  • heterozigóta ezüstök (hordozzák az ezüst gént is meg az aranyat is. Mivel az ezüst domináns, ezért a cica ezüst megjelenésű, nem látszik rajta az arany „beütés”)
Lehetséges párosítások, és eredménye szín szempontból:</p><p> </p> 
  1. 2 ezüst, aranyat nem hordozó (homozigóta ezüst) cica utódai: mindegyik kiscica ezüst lesz, és nem hordozza az arany gént, vagyis, nem is viszi lappangva sem tovább ezt a színt.
  2. 2 ezüst cicus közül az egyik hordozza az arany gént: Mindegyik kiscica ezüstszínű lesz, de genetikusan a kiscicák fele hordozni fogja az arany gént!
  3. 2 ezüst, akik mindketten hordozzák az arany gént: a 75 % ezüst lesz 25% aranyszínű. Ugyanakkor a kiscicák 50 % a hordozza az arany gént, mert az ezüst cicusok fele is hordozni fogja. (25% csak ezüst gént hordozó, 50% ezüst és arany gént is hordozó kicsi, 25% csak aranyat hordozó kicsi)
  4. Egy aranyat nem hordozó ezüst cica és aranyszínű cica párosítása: Mindegyik cicus ezüstszínű lesz, de mindegyik cicus fogja hordozni az arany gént!
  5. Egy aranyat hordozó ezüst cica párosítása arany cicával: a kiscicák fele aranyszínű lesz, másik fele ezüst. Minden ezüst kiscica is hordozni fogja az aranygént.
  6. 2 arany cica párosítása: csak aranyszínű kicsik lesznek az alomban, és ennek megfelelően, csak az arany színt örökítik. tehát ha 100% arany almot akarunk csak arany cicákat lehet kell pároztatni.
 
Ami még érdekes lehet:
A csincsilla perzsa kiscicák szinte feketének születnek vagy makréla vagy a klasszikus cirmos erőteljes mintázattal. A végleges színüket 1és 3 éves kor közt érik el.